Visste du att................ Jämfört med kaffe och te som nästan inte har något näringsvärde alls är kakaobönan mycket energirik.
Kakaobönan innehåller: 50% fett 20-25% kolhydrater 15-20% protein 1,5% teobromin 5% vatten 3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor,magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin. |
Choklad innehåller också samma typ av
antioxidanter som finns i rött vin.
Dessa antioxidanter kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns ett samband mellan att äta choklad och att vara kär och lycklig.
Länge trodde man att det berodde på att choklad innehåller ett kemiskt
ämne med lätt centralstimulerande effekt,
fenyletylamin, som också
finns i hjärnan. Men för att fenylteylamin ska ge någon effekt måste
man äta ca 15 kg choklad. Förklaringen är i stället att choklad verkar
genom att frigöra
anandamid, kroppens eget cannabis.
När en person inte är kär utan känner sig nere och deprimerad är det vanligt
att personen tar en chokladkaka till tröst.
Kanske är det kroppens naturliga reaktion för att ersätta det saknade ämnet.
I choklad finns också
serotonin, en annan signalsubstans i hjärnan,
som har samma goda inverkan på humöret som solljus.
Att äta en bit mörk choklad är en upplevelse!
Så vad har du för förhållande till den goda kakaobönan?
|
| 600 f Kr Kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Det var mycket uppskattat av mayafolket och aztekerna. Bönorna användes både till att framställa en dryck och som en form av betalningsmedel.
|
| 600 e Kr Mayafolket börjar i stor omfattning att emigrera från sina gamla områden i Centralamerika till Sydamerika.
|
| 1000 Kakaobönor är en värdefull bytesvara i Centralamerika och kommer snart att betraktas som ett riktigt betalningsmedel.
|
| 1200 Aztekerna besegrar mayafolket och toltekerna och dominerar sedan Mexico. Ett dokument från samma period nämner kakao som ett av segerherrarnas krigsbyten.
|
| 1502 Christopher Columbus går i land i Mellanamerika under sin fjärde resa. Han upptäcker kakaobönorna som de infödda använder som betalningsmedel samt för tillredning av en stärkande dryck, xocolatl.
|
| 1530 Pedro Mártir de Angleria utger i Alcalá Décados de orbre novo, där han skildrar sina resor i Amerika. För första gången nämns kakao och choklad.
|
| 1530-1540 De spanska nunnorna i Guanacoklostret i Sydamerika upptäcker att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Resultat: drickchoklad.
|
| 1606 Francesco Carletti (1553-1636) återvänder till Florens efter 15 års resor och inför chokladen i Italien.
|
| 1609 Det första verket som uteslutande handlar om choklad ges ut i Mexico.
|
| 1631 Läkaren Colmonero de Ledesma ger ut det första vetenskapliga verket om choklad.
|
| 1659 Engelsmännen tar upp konkurrensen med spanjorerna och anlägger de första kakaoodlingarna på Jamaica.
|
| 1679 I Gravenhage, Holland, ges Trahat von Kruyd, Thee, Coffi, Chocolata, ut och är skriven av läkaren Bontekol. Verket sprider kunskapen om choklad över hela Tyskland.
|
| 1690 Chokladen gör sitt intåg sent i Sverige. I Åke Rålambs encyklopedi Adelig Öfning, som utkom detta år, finns ett recept på "Såcker-Brödh". Brödet kryddas och smaksätts med kanel, anis och "Sioccolade".
|
| 1692 Ludvig XIV, Kung Sol, sänder ut en kungörelse, den första i Europa, som ska reglera engros- och detaljhandelsförsäljningen av choklad.
|
| 1705 Daniel Duncan, en fransman bosatt i Rotterdam, Holland, ger ut en bok där han uttrycker sin oro över missbruket av te, kaffe och choklad. Det är en av de första kritiska rösterna som höjts efter chokladens ankomst till Europa.
P. Mason ger ut den första tekniskt präglade boken om choklad.
|
| 1711 I Sverige utfärdas en överflödsförordning som avslöjar att choklad njutits som dryck redan vid den här tiden: "Den som brukar Thé, Caffé och Chocolade hemma i sitt Hus, betalar Två Daler Silfvermynt utan åtskillnad."
|
| 1724 Johannes Franciscus Rauchs ger ut ett verk där han hävdar att choklad - i motsats till den uppfattning som rådde seklet innan - bryter fastan och därför bör förbjudas, speciellt för prästerskapet.
|
| 1730 Oeconomia eller Hushåldsbook till Thet Ährbara Qwinnokiönets hjälp utkommer och där finns receptet "At koka Schokolade".
|
| 1755 Något sent, jämfört med Europa, upptäcks chokladen i Nordamerika. I Sverige ges Cajsa Wargs klassiska kokbok ut och där finns flera recept på chokladrätter.
|
| 1756 I Frankrike tillverkas choklad för första gången maskinellt.
|
| 1760 Den första chokladfabriken, "Chocolatiere Royale", öppnas i Paris. Där används uteslutande kakaobönor från de franska kolonierna.
|
| 1780 Choklad tillverkas för första gången maskinellt i Barcelona, Spanien
|
| 1819 I en gammal kvarn nära Vevey anlägger Francois-Lous Cailler den första schweiziska chokladfabriken. Han har lärt sig konsten av italienska chokladtillverkare i Piemonte, Italien.
|
| 1822 Det första kakaoträdet planteras i Afrika.
|
| 1828 Holländaren van Houtens kakaopress gör det möjligt att separera kakaosmör och kakaopulver.
|
| 1872 De schweiziska bröderna Cloetta grundar en fabrik i Malmö.
|
| 1879 Schweizaren Rudolphe Lindt framställer för första gången en choklad som smälter på tungan.
|
| 1888 Dansken Emil Mazetti-Nissen grundar Malmö choklad & konfektfabrik aktiebolag. Namnet ändras 1947 till Mazetti AB. En av de mest kända produkterna är Ögonkakao.
|
| 1895 I Oslo grundar Johan Throne-Holst Freia Chokladfabrik, moderbolag till Marabou som startar sin verksamhet i Sundbyberg 1916.
|
|
Så när man äter choklad så är det ett historiskt ögonblick *smile*